Текст: Илияна Ангелова Дирекциите  Социално подпомагане“ са териториални поделения на държавната

...
Текст: Илияна Ангелова
Дирекциите  Социално подпомагане“ са териториални поделения на държавната
Коментари Харесай

Най-голямото предизвикателство е работата с децата в риск

Текст: Илияна Ангелова

Дирекциите  „ Социално подкрепяне “ са териториални поделения на държавната Агенция и са под шапката на страната. В тях се обслужват всички жители, които имат непрекъснат или сегашен адрес.

„ Всички подпомагания са по сегашен адрес, непрекъснатият може и да е на друга община “, прецизира шефът на пловдивското поделение Надя Танева. В Дирекцията има три отдела, като всеки от тях се занимава със спецификата на жителите, които обслужва.



Най-голямото предизвикателство е работата с децата в риск. Отделът „ Закрила на детето “ обслужва всички деца на територията на града. „ Работата в него е динамична и с доста провокации. Към него се обръщат хора, които имат потребност от поддръжка за възпитанието, ориентирането и отбрана на детето им, мястото, където ще ги насочат към обществени услуги, терапевти, психолози и разнообразни експерти, с които работим в тясна връзка. В непрестанен контакт сме  с всички учебни заведения и детски градини, всекидневно получаваме информация за разнообразни сигнали, тъй като работата ни би трябвало да е обща, когато става въпрос за поправяне държанието на децата. Най-често се подава информация за проблематично държание, тормоз над някое дете от друго, експанзия и т. н. Все по-рядко са сигналите за риск от отпадане от учебно заведение, които са най-вече за деца от малцинствени групи.  Друга част от работата в отдела е тази с претенденти за осиновители, за искащи да станат приемни фамилии и така нататък Всички правосъдни каузи, свързани с деца, също минават през нас. Колегите изготвят отчети до съда, дават становища… Динамиката е доста огромна и прочувствена, тъй като се сблъскваме с детски ориси и проблеми.

Другият отдел е този за хора с увреждания. В него се подават документи на лица над 18 година, които желаят да употребяват обществени услуги. Такива са резидентните домове и обществените центрове. В този отдел подават документ всички лица, които имат експертно решение за персонална помощ  /ТЕЛК/ и, без значение от %, могат да се възползват от персонален помощник, като подадат документите си в него. Оттам след това се получава направление на лицето към Общината.

Безплатните винетки за хора с над 50% увреждане също се декларират в Държавно стопанско предприятие

„ В Пловдив работим с 34 326 лица с увреждания. От тях 11 000 са лицата, които се възползват от безплатните винетки, като те би трябвало да дават отговор на редица условия. Например -  колата би трябвало да е благосъстоятелност на индивида с увреждания или съпружеска благосъстоятелност. Ако е за дете с увреждания, би трябвало да е на родителя, който да дава отговор на избрани условия. Тук няма рентабилен аршин, само че има други условия по отношение на притежанието и типа автомобил “, коментира Надя Танева.

 След София, Пловдив е градът с най-вече бездомници, просяци и клошари

„ Пловдив е привлекателен център за доста просяци от цялата страна, които обаче желаят да живеят на улицата. Познаваме ги съвсем всички. Те са към 170 индивида и са привикнали да водят този метод на живот. Многократно сме ги посещавали, обяснявали сме им по какъв начин можем да ги настаним, само че те изрично отхвърлят. Съгласяват се, когато станат минусови температурите. Нахранват се, стоплят се за 1-2 дни и отново отиват на улицата.  Много постоянно чуваме и виждаме в обществените мрежи: „ Къде са обществените? Не ги е грижа, по какъв начин не ги е срам… ". Наричат ни  „ бездушници “. Призовавам всички жители, като видят подобен човек,  да го разпитат по какъв начин се споделя, от кой момент е там, за какво е там и тогава да се обадят. Ние по описанието съвсем постоянно се сещаме за кого става въпрос, тъй като си ги познаваме. Иначе, като ги видят и се обадят, ние до момента в който отидем, те към този момент са си тръгнали. Знаем кой къде нощува, неведнъж сме им предложили всевъзможен тип поддръжка “, споделя Надя Танева.

 

В последно време в Дирекцията доста са зачестили сигналите за хора с психологични проблеми, потвърдени или недоказани. Често такива хора безусловно „ взривяват “ цялостен блок или вход с неприятни миризми, държание, викове, боклуци… “Хората държат нас виновни, само че когато едно лице подпише непринудено отвод за обществена услуга, ние нищо не можем да създадем. Може да се случи само посредством съда за наложително освидетелстване, което става дълго, постепенно и мъчно “, поучава пострадалите съседи директорката. Тези хора или нямат родственици, или те са абдикирали и не ги интересува какво се случва с околните им.

Не са редки случаите, когато децата изоставят родителите си в лечебни заведения и след това не ги търсят, няма връзка с тях… Лекарите ни се обаждат, с цел да поемем ние грижата. В Семейния кодекс има взаимна отговорност родител-дете. Много рядко се търси отговорност от деца, които не се грижат за родителите си, по-често е противоположното. Случвало ни се е да ги прибираме  с наш транспорт. Драмата е огромна, тъй като те не желаят да ги настаняваме някъде, не искат  да живеят на улицата, желаят си своя дом. Караме ги в дома им и след това разбираме, че още веднъж са изгонени от околните си.

В отдел " Социална протекция " чиновниците се занимават с детски надбавки, майчинство и отопление. Работи се по Закона за обществено подкрепяне, където са разказани всички случаи, от които могат да се възползват хората. „ В момента  32 400  фамилии получават детски надбавки в Пловдив, като сумата, платена от 1 януари, е към 20 млн. лева В момента има  подадени над 7000 заявки. Ваучерите за подкрепяне на украинските жители, които по никакъв начин не са малко, също са към нас. По Закона за обществено подкрепяне при нас се одобряват заявките за отопление, детски надбавки, средства при бедствия, ниски приходи, инцидентни потребности за фамилиите, които в пандемията са останали вкъщи да се грижат за децата си, и редица такива случаи “, изброява част от отговорностите Надя Танева.

В момента акцията е отоплението. Разбира се, не всеки може да реши дали дава отговор на изискванията, тъй като освен приходите се имат поради. Да нямат компания на свое име, да имат  регистрация в Бюрото по труда, да не са продавали парцел през миналите 5 години са единствено част от изискванията, на които искащите би трябвало да дават отговор. Коефициентът се пресмята самостоятелно. Взема се под внимание самичък ли живее човек, какъв брой индивида са в едно домакинство, има ли хора с  увреждания, с какъв брой стаи е жилището, за апартамент или къща става въпрос, дава ли парцели под наем…

В осведомителния център на „ Руски “13 всеки може да получи информация какво, къде, при какъв проблем към кого да се извърнат, кое е при нас и кое в Общината “, споделя Танева.

Тя предизвестява, че инвалидни столове, колички, дюшеци и т. н.  вече се отпускат от Здравната каса

В Дирекцията работят малко над 120 души, които са разпределени в секторите по кметства, с цел да е по-лесно за жителите. Информация обаче могат да вземат от всеки офис на Дирекцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР